Звичайні вугрі (Acne vulgaris) — це шкірне захворювання, яке у даний час розвивається по типу епідемії. Воно вражає до 60-80% людей у віці від 12 до 25 років, особливо в західній півкулі. Акне зустрічається у різних вікових групах населення: починаючи від новонароджених, з піком захворюваності у підлітків та нерідко персистує до дорослих.
До останнього часу традиційно вважалося, що головними винуватцями вугрової хвороби є андрогени, в першу чергу — тестостерон , що мають доведений вплив на гіпервиробництво шкірного сала клітинами сальних залоз. Така теорія обґрунтовувалася тим, що в більшості випадків початок акне найчастіше збігається з початком активного синтезу попередника тестостерону — дегідроепіандростеронсульфата у корі надниркових залоз, який далі стимулює виробництво андрогенів в яєчках і яєчниках. Проте, останні дослідження показали, що у більшості пацієнтів рівень андрогенів у крові не підвищений. Замість цього клітини сальних залоз на певних ділянках шкіри мають більшу чутливість до андрогенів, ніж аналогічні клітини на інших ділянках шкірного покриву.
Цікаво, що акне буває виключно у людини і розвивається тільки у фолікулах сальних залоз. Вугрова хвороба відсутня в тваринному світі, а також майже не зустрічається у деяких більш віддалених від західної цивілізації регіонах: в Океанії, у мисливців племені «ache» в Парагваї, у ескімосів і аборигенів Папуа-Нової Гвінеї. Представники цих популяцій не вживають молока та молочних продуктів, а також продуктів з високим глікемічним індексом (G.I. - параметр оцінки впливу вуглеводів та інших інградієнтів їжі на підвищення рівня глюкози в крові). У жителів японського острова Окінава та у китайців в 19-му столітті вугрі також зустрічалися вкрай рідко. Однак тепер це захворювання спостерігається все частіше, у зв'язку зі змінами харчових звичок та масовим переходом населення на «західний» тип харчування. Поряд з припущеннями, пов'язаними зі шкідливою роллю деяких продуктів, самі пацієнти відмічають неправильне харчування як дуже суттєвий фактор серед чинників, що провокують їх захворювання. Ці спостереження дали старт новим дослідженням, в яких роль харчування висувається на перший план.
Багато продуктів, споживання яких увійшло до нового способу харчування, представляють собою різноманітні комбінації вуглеводів, полінасичених жирів, цукру та молока. Останні дослідження вчених, які працювали незалежно у різних країнах показали, що саме молоко великої рогатої худоби є особливо шкідливим при акне, та виявляє виражені провокуючі захворювання властивості. З'ясувалося, що всі елементи молока (білок-казеїн, ліпіди і сироватка) містять різні біологічно активні гормони, такі як інсуліноподібні фактори росту ICF-1 та ICF-2. Далі вчені довели, що існує чітка кореляція між рівнем ICF-1 і підвищеним виробництвом шкірного сала. Деякі автори пов'язують акнегенний ефект молока та молочних продуктів (йогурт, кефір, ряжанка, сир, сири і т.д.) з тривалим періодом вагітності молочних корів, під час якого стероїдні гормони накопичуються в організмі тварини у великих концентраціях.
Власний інсулін є «близьким родичем» фактора ICF-1 і аналогічним чином провокує підвищений липогенез в сальних фолікулах. Існує цілий ряд небажаних харчових елементів, що підвищують рівень інсуліну у крові. До них відносяться вуглеводи з високим G.I. і прості жири , споживання яких обумовлює різкі «стрибки» рівня інсуліну в крові. Таким чином, дослідження показали, що перераховані вище прямі та непрямі інсулінпровокуючі фактори відіграють важливу роль у розвитку та перебігу акне, а також і те, що геном людини недостатньо адаптований до регулярного харчування такими продуктами.
Тепер, після всіх цих складних пояснень, розглянемо в якості негативного прикладу улюблений багатьма підлітками «швидкий сніданок» складається із зернових чи кукурудзяних пластівців та молока. Вченим вдалося довести, що споживання такої «смакоти» підвищувало інсулінову відповідь на 300% у порівнянні з типовим середземноморським сніданком без додавання молока. Крім молочних продуктів під заборону у лікарів потрапляють картопляні чіпси, кукурудзяні та борошняні пластівці (кульки), білий хліб, картопля, макарони, їжа швидкого приготування, а також інші сумнівні інсулін-стимулюючі комбінації в формі морозива, шоколаду, какао, різних натуральних та синтетичних солодощів. Особливу негативну роль грають властиві підліткам неправильні звички: часте перекушування між основними прийомами їжі, споживання підсолоджених безалкогольних напоїв, гіподинамія та її прямий наслідок — надмірна вага.
Величезну шкідливу роль відіграє паління. У сальних залозах були виявлені нікотінергічні ацетилхолінові рецептори, стимуляція яких через вживання тютюну призводить до багаторазового посилення продукції шкірного сала. Паління також сприяє вивільненню ароматичних вуглеводнів, таких як бензапірен та ще цілого ряду шкідливих речовин, які є прямими онкогенними факторами.
Що ж робити? Як правильно харчуватися? Відповідь проста: необхідно по максимуму скоротити споживання молочних продуктів і їжі стимулюючої гіперглікемію. Слід включити або додати в раціон багату клітковиною їжу: фрукти, овочі, цільнозернові продукти. Багату простими жирами свинину слід замінити рибою, та менш жирними видами м'яса: птиця, яловичина. Перелік корисних і шкідливих продуктів харчування зазначений в таблиці ...
Важливо витримувати багатогодинні паузи між прийомами їжі, щоб давати організму можливість знижувати рівень інсуліну в крові. Доведено дуже сприятливий вплив на перебіг акне занять спортом. Механізм цього впливу заснований на поглинанні надлишкової глюкози м'язовою тканиною, і внаслідок цього — падіння концентрації інсуліну в крові. Однак слід застерегти молодих людей від вживання різноманітних факторів росту, що вільно продаються в сфері фітнесу, які представляють собою інсулінотропні концентрати білків молочної сироватки, а також анаболічних стероїдів та інших маловивчених речовин і гормонів.